lördag, oktober 14, 2006

Borelius går!

Maria Borelius avgår från posten som Handelsminister, berättade Fredrik Reinfeldt i Ekots lördagsintervju.

Uppdatering:

Maria Borelius orkade inte vänta på resultatet av den utredning som Moderaternas advokat Johan Gernandt skulle göra. Beslutet fattades på lördagsmorgonen.

Beslutet att avgå betyder också att Borelius lämnar sin riksdagsplats. Den hålls sedan tidigare av Eva Öbohm Ekdahl från Nacka, eftersom egentliga ersättaren Mikael Sandström nyligen utsågs till statssekreterare i Statsrådsberedningen.

Maria Borelius var handelsminister i åtta dagar.

Uppdatering 2:

Jag sträcker mig inte så långt att jag säger att bloggvärlden, förkroppsligad av Magnus Ljungkvist, fällde Borelius. Jag tror att pressen hade drivit fram detta ändå, givet ministerns usla mediehantering. Men nyhetsledande var Ljungkvist. Inget snack. All heder!

Uppdatering 3:

På måndag kväll intervjuas kulturminister Cecilia Stegö Chilò på Publicistklubben i Stockholm. Detta är hennes chans att vända mediestormen. Samma dag presenteras budgeten, vilket borde lindra kraften i stormen mot henne. Men tvåhundra av Stockholms journalister kommer att sitta laddade med sina mest utstuderade elaka frågeställningar under utfrågningen, så det är ingen lätt uppgift. Misslyckas hon torde avgången annonseras bara dagar efteråt.

Uppdatering 4:

Borelius pressmeddelande:

Uttalande från Maria Borelius med anledning av avgången som minister och riksdagsledamot

- Jag avgår i dag från mina uppdrag som minister och riksdagsledamot.

- Skälet är den press som satts på min närmsta krets. Min familj, mina vänner, mina grannar och deras barn, affärsrelationer, släktingar, till och med mina barns vänner, har utsatts för en närgången bevakning som medför att ett normalt familjeliv blir omöjligt.

- Jag brinner för att göra Sverige till ett ännu bättre land, där företagandet blommar, där forskning och utbildning hjälper Sverige till en tätplats i en komplex och global värld. Jag sattes för att sälja Sverige utomlands, och för att förbättra den internationella handeln, eftersom det är främsta medlet för att lyfta människor i tredje världen ur fattigdom. Jag bedömer nu att det uppdraget är omöjligt för mig att utföra.

- Den information om mig som är relevant finns i offentliga register. Enda undantaget har varit informationen att jag använt svart hjälp i hemmet för mellan 1990 och 2000. Detta har jag varit helt öppen med under mina år i politiken.

- Jag har lärt mig mycket. Att Sverige fått en fenomenal ny regering, med varma och kloka människor som nu tänker kämpa för jobb åt alla, för äldres rätt till en ålderdom i värdighet, för en skola som inte lämnar någon på efterkälken, för naturen vi ärvde och lämnar våra barn.

- Tack alla ni som trodde på mig. Tack alla på UD för ert engagemang och hårda arbete under en tuff vecka. Tack nära och kära. Jag är bedrövad över den press ni fått gå igenom och är tacksam för allt stöd i en svår tid.
Uppdatering 5:

Den stora frågan kvarstår. Som Håkan Jacobson undrade häromdagen: hur skriver man i sitt CV att man varit minister i åtta dagar?

Uppdatering 6:

Ur ett spinn-perspektiv måste man vidgå att Socialdemokraterna skött opinionsbildningen exemplariskt - genom att göra ingenting. Inga galna uttalanden om våldtäkter från Ulvskog, liksom. Möjligen nåt vilset krav på granskning, men det tunga artilleriet har inte tagits fram. Man har förstått, den här gången, att drevet gått av sig självt. Litat på att regeringens brist på erfarenhet och avsaknaden av pr-staber runt ministrarna skulle räcka.

Idag fortsätter Göran Persson med den lågmälda hållningen, och uttalar via sin pressis till TT:
"Beskedet att Maria Borelius avgår var väntat. Mindre väntat var att hon tar detta steg själv, och att statsministern inte har agerat mer kraftfullt för att skilja henne från uppdraget. Inför omfattande och klandervärda handlingar var hennes situation omöjlig. Därför faller hennes avgång tungt tillbaka på regeringsbildaren som borde vidtagit nödvändiga kontroller i tid. Nu vänds intresset mot kulturministern som också gjort mycket klandervärda handlingar och som kunnat stå i skuggan av Maria Borelius de senaste dagarna."
Uppdatering 7:

Om statsminister Reinfeldt nu söker en person att ersätta Maria Borelius, så har jag ett förslag med alla hennes kriterier uppfyllda. Karolin A. Johansson är både journalist och toksnygg.

Utöver dessa Borelii egenskaper är Karolin politiskt skolad genom enträget partiarbete på kommunal nivå samt moraliskt oförvitlig (eftersom hon är nykterist). Bara att plocka in i regeringen!

Framtidens politiker i ett nötskal.

Uppdatering 8:

Analytikerna summerar:

Lena Mellin i Aftonbladet:
– Hon är väl inte helt dum i huvudet. När statsministern säger en sån sak måste hon förstå att det är dags att gå.
Henrik Brors i Dagens Nyheter:
- Affärerna kring Borelius och det licensskolk som många moderater ägnat sig åt har avslöjat att Reinfeldts omvandling av partiet inte varit så genomgripande. De nyliberala strömningarna och överklassbeteendena från Carl Bildts tid lever kvar i partiet. Det kommer att krävas mer än Borelius avgång för att återupprätta bilden av att moderaterna verkligen är ett parti som förflyttat sig från långt ut på högerflanken mer mot mitten i svensk politik.

- För regeringen har affärerna framför allt inneburit att man förlorat det guldläge man hade vid maktskiftet. Det fanns ingen verklig opposition, eftersom Göran Persson meddelat att han ska avgå, och det såg inte ut att finnas några allvarliga hinder för att börja genomföra den politik man gått till val på. Nu har man förlorat den chansen till kanske sex smekmånader, och har i stället en uppförsbacke av minskad trovärdighet framför sig.

Räcker det med att Borelius går - eller måste även kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgå för att fokus ska hamna på sakpolitik igen?


- Det kommer naturligtvis att bli fortsatta diskussioner kring Stegö Chilò, och hennes position är starkt försvagad. Men för resten av regeringen är det nu ett klart bättre läge för att kunna ägna sig åt sakpolitiken framöver.
Göran Eriksson i Svenska Dagbladet:
Det var just de extrema inslagen i de gamla moderaterna som Fredrik Reinfeldt tonat ned, vilket bidrog till att de nya moderaterna vann valet.

Och handelsministerns skatteaffärer verkar hämtade ur en subkultur i överklassen som det "nya arbetarpartiet" moderaterna inte vill associeras med.

Frågan är nu om Maria Borelius avgång är tillräcklig för att återupprätta förtroendet för Fredrik Reinfeldt och de nya moderaterna, eller om kulturministern kommer att tvingas följa efter.
Uppdatering 9:

Någon måste reda ut hur listan ser ut nu, över statsråd med kortast tid på ministerposten. I en kommentar hos promemorian gissade Nisse att Röde Börje, alias Börje Andersson från Borlänge, var den som suttit kortast hittills. Från 8 oktober till 1 december 1982 var han försvarsminister, enligt Wikipedia. Finns det några andra att minnas?

(Jag gick för övrigt i gymnasiet med Börjes dotter Karin, vill jag minnas)

Uppdatering 10:

Centerpartistiske riksdagsmannen Johan Linander skryter med att han minsann betalar hela två tv-licenser. Ministerämne?

Uppdatering 11:

Hur ofta händer så viktiga saker att Expressens PM Nilsson känner sig manad att skriva en BLIXTLEDARE?

Inget fel på analysen, i vilket fall:
Orsaken till Borelius snabba avgång var inte mediedrevets hårdhet eller eventuella moraliska problem med olika ägarkonstruktioner för fastigheter.

Orsaken var att den förre handelsministerns privatekonomi riskerade att blockera Alliansregeringens viktigaste fråga: jobben.

...//...

Snålheten i Djursholm förklarar knappast varför 800 000 personer jobbar svart, de flesta vid sidan av, eller varför två miljoner köper svarta tjänster varje år.

Alliansregeringens viktigaste fråga är reformer för småföretag, skattelättnader på arbete och punktinsatser för vissa sektorer, som avdrag för hushållsnära tjänster. På måndag ska regeringen lägga fram sin första budget och möjligen kommer hushållsavdragen redan då.
Här väntar en hård politisk strid, inte minst med LO, och med Borelius i regeringen hade reformmotståndarna lätt vunnit en populistisk och moralistisk debatt. Varför sänka skatten för att underätta för Djursholmsdamerna att ha fillippinskor i källaren?
Uppdatering 12:

Topplistan! Håkan Jacobson briljerar i politiskt minne i kommentarsfältet:

1) Maria Borelius, handelsminister, 8 dagar, 2006.

2) Anders Sundström, socialminister, 21 dagar, 1998 (han hade dock haft annan ministerpost tidigare)

3) Börje Andersson, försvarsminister, 53 dagar, 1982.

Uppdatering 13:

Expressen har frågat Anders Isaksson och Anders Jonsson om råd och gjort följande lista (utan Anders Sundström, nota bene):
De har suttit kortast:

1. Maria Borelius, moderat handelsminister 6 oktober-14 oktober.
Totalt: Åtta dagar.
Orsak: Massiv kritik efter avslöjanden om att hon bland annat anlitat svart arbetskraft.

2. Börje Andersson, socialdemokratisk försvarsminister 8 oktober 1982-1 december 1982.
Totalt: Knappt två månader.
Orsak: Hemlängtan till Dalarna

3. David Hall, socialdemokratisk finansminister 1 juli 1949-17 oktober 1949.
Totalt: Knappt 4 månader.,
Orsak: Efterträdde Ernst Wigforss som finansminister men tvingades lämna posten efter knappt fyra månader på grund av anklagelser för att ha utnyttjat sin ställning som påtryckning på en partikollega i en uppmärksammad lokal konflikt - den s.k. Hall-affären.

4. Nils Wohlin, finansminister 2 oktober 1928-10 juni 1929.
Totalt: Drygt åtta månader.
Orsak: Riksdagen kritiserade hans åtgärder i samband med krisen i Jordbrukarbanken samma år.