måndag, november 26, 2012

Här manar svenskarna i Syrien till jihad

Svenska jihadister i Syrien har producerat en propagandafilm som manar till jihad "i Sverige och i världen". Filmen är svenskspråkig och visar en grupp tungt beväpnade män, varav åtminstone två talar svenska, i stridsövningar. Filmen publicerades på kvällen den 21 november och har fått internationell spridning.




Transkribering:

Förtexter:

”Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham presenterar

'Och uppmana de troende att strida'.”

”Indeed, Allah has purchased from the believers their lives and their properties (in exchange) for that they will have Paradise. They fight in the cause of Allah. (It is) a true promise (binding) upon Him in the Torah and the Gospel and Quran. And who is truer to his covenant than Allah. So rejoice in your transaction which you have contracted. And it is that which is the great attainment” [recitation ur Sura at-Tawba, där man finner de så kallade svärdsverserna, av Sheikh Yasser Al Dosari].

Hälsning till Syriens diktator:

”Jag hoppas att en viss person får se den här videon. Det är Bashar al-Kalb. Jag hoppas att ni där i Sverige kan göra duaa, och att jag kan få skjuta ett sånt här skott rakt i hans ansikte [skjuter].”

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham

Huvudbudskap till Sverige:

”Takbir! Allahu Akbar! [Etcetera]”

”Mina älskade bröder och dyrbara systrar! Lyssna på detta meddelande. Det är ett meddelande som skär i hjärtat och tynger bröstet. Mina bröder, ögon och öron vittnar: män förnedras, kvinnor våldtas och barn slaktas. Detta tynger bröstet. Men dock, vad som skär i hjärtat är när muslimerna sviker dessa barn och kvinnor. När muslimerna vänder ryggen till sina egna bröder och systrar – detta skär i hjärtat. Vi är Mujahedeen Fi Ash-Sham, och vi vittnar att Jihad är obligatoriskt för var och en som tror på Allah, hans profet och domedagen. Jihad är obligatoriskt i Sverige och över hela världen.

Frukta Allah. Allah som väcker hopp. Allah som vet vad som finns i människornas bröst. Verserna är många, haditherna är långa, Allah och hans profet kallar på dig. Men du följer din egen lust, och du följer Shaytan. Varför, fråga dig själv, varför följer du dem som säger att det är fard kifaya, istället för att följa det Allah och hans profet har sagt? Sura at-Tawba är själv, den är sig själv nog, den talar för sig själv. Och haditherna är många om Jihad. Och just specifikt i ash-Sham! Fråga dig själv och frukta Allah. Mina bröder, kom ihåg, att Jihad inte behöver dig – vi behöver Jihad. Du och jag, vi behöver Allah – Allah behöver inte oss.

Vi varnar dem som stannar hemma. Det är fruktansvärt. Vi är rädda för er, min bror. Vi är rädda att ni dör med nifaq. Ni dör, men med nifaq i hjärtat. Så lyd Allah och lyd hans profet.

Lyssna på nu broder. Precis som du inte kan förklara till en kafir, till en ickemuslim, hur det känns att vara en muslim, så kan inte en mujhahid känna känslan, berätta känslan, hur det känns att vara mujahid. Detta måste praktiseras. Ni måste praktisera Allahs verser. Men vi kan säga att under styrkan av svärdet finns paradiset. Under styrkan av svärdet finns 'izza och ära. Och under styrkan av svärdet finns seger. Segern finns under styrkan av svärdet i Jihad fisabilillah.

Bara en mujhahids sömn... Lyssna på detta. Bara en mujahids sömn, när han sover, det är bättre än dina qiyaam al-layl, din nattbön i Sverige. Och om du fastar hela dagen – du sover här och det är bättre.

Vägen till Jihad är en genväg till Firdaus. Varför vill du inte vara bland muslimer? Vill du inte vara bland profeten och shuhada? Varför tar du inte den bästa av de vägar som visas för dig? Den väg vi berättar idag, det är den bästa vägen som visas. Allah förlåter dina synder. Kom till Jihad – Allah förlåter dina synder. Vill du inte att Allah ska förlåta dina synder? Och höja dina nivåer?

Sätt då ditt liv till Allah. Frukta Allah, gör tawbah, sätt ditt liv till Allah. Packa din väska och kom till Syrien. För vi väntar på dig vår älskade broder.”

”Takbir! Allahu Akbar!”

Under skjutövning:

”Skjut!”

”Automat! Skjut automat!”

Bakgrund:

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
Sedan den 25 oktober sprids fotografier och meddelanden från fronten i Syrien bland en begränsad men hängiven krets av islamistiska extremister i Sverige. Uppståndelsen rör sig om män ifrån Sverige som uppges befinna sig i Damaskus, och bilderna visar vapenlager, militär träning, dödade motståndare och fallna ”martyrer”, alltså medkämpar till männen från Sverige. Fotografierna härrör från två konton på Facebook.

Den senaste veckan har över trettio nya fotografier postats.

En av männen kallar sig "Abu Dharar Filibbini". Bakom pseudonymen döljer sig en man bosatt i Bergsjön i Göteborg, född 1978 och aktiv inom kampsport. Han uppger sig vara utbildad vid det islamiska universitetet i Medina och behärska arabiska, engelska, svenska och tagalog. Han anger också att han har tränats hos den sydostasiatiska terroriströrelsen Lashkar-e-Taiba under våren 2001. På de första fotografierna går han helt klädd i svart, med täckt ansikte, bärande en automatkarbin. Hans pannband bär den islamiska trosbekännelsen. På senare bilder framträder han omaskerad i sällskap med andra beväpnade män och ungdomar.

Det andra kontot har namnet ”Mujaheeden Fi Ash Sham”. Här anges al-Qaida-ideologen Anwar Al-Awlaki som förebild, och här nedtecknas teologiska resonemang utifrån de heliga skrifterna som förklaring till varför det är en religiös plikt att dra ut i jihad. Vem eller vilka som döljer sig bakom pseudonymen går inte att utläsa. De första veckorna har det sett ut som om kontot kan knytas till en individ. På fotografierna är hans ansikte insvept i en palestinasjal – även här med ett pannband med den islamiska trosbekännelsen – och han avbildas skjutklar med sin AK47.

Det kan dock finnas flera män bakom Facebookkontot. Om än felstavat kan namnet översättas som ”De heliga krigarna i Syrien”. Den 15 november mitt på dagen skrev någon i pluralis att ”Vi på Mujaheeden Fi Ash Sham kommer inom en snar framtid att lägga upp en video på svenska”.

Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
Uppgifterna är naturligtvis svåra att bekräfta, men tar vi männen på orden utifrån vad de meddelar i sociala medier kan vi konstatera att individer ifrån Sverige deltar i strid, i detta nu, tillsammans med utländska terroriströrelser. Den 27 oktober skrev en av dem att ”vi ska på operation ikväll, gör duaa att Allah ska ge oss seger o skydda oss”.

Säkerhetspolisen har bekräftat att den så kallade arabiska våren har lockat till sig våldsbejakande islamister från Sverige. Uppgifterna har hittills varit knapphändiga, men säkerhetspolisen uppger att ”ett fåtal”, ”färre än tio” har rest till Syrien. Tidigare har man uppgett att "ungefär ett fyrtiotal personer de senaste fem åren" har rest från Sverige till olika konfliktzoner för att träna med eller strida för olika jihadiska grupper.

Säkerhetspolisen betraktar dessa som allvarliga säkerhetshot. De resenärer till konfliktzoner som överlever och återvänder till Sverige får hög status bland yngre likasinnade, vilket kan leda till nyrekrytering och fler potentiella terrorister även i Sverige. Av de fyra män från Sverige som tidigare i år dömdes till långa fängelsestraff i Köpenhamn, för att ha försökt iscensätta en massaker på Jyllands-Postens redaktion, hade tre rest i olika konfliktzoner.

Sverige är inte unikt. I Norge rasar sedan några veckor en stor debatt om inhemska militanta islamister i den radikala gruppen Profetens Ummah. Det har avslöjats att en av de mest namnkunniga, Moyheldeen Mohammad, befinner sig i Syrien. Därifrån har han postat fotografier på sig själv med vapen, och laddat upp en film där han förklarat sitt motstånd mot den norska regeringen, säkerhetspolisen och demokratin.

En annan norsk jihadist, Arfan Bhatti, som bland annat är dömd för att ha medverkat i ett attentat mot synagogan i Oslo, har använt Facebook för att förmedla bilder på sig själv med automatvapen i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan.
Foto från Mujahedeen Fi Ash Sham
En tredje jihadist, medlem i Profetens Ummah och under en tid rapporterad som stupad i strid i Aleppo, kom för några dagar sedan hem till Oslo.

Den film som kommer från de svenska jihadisterna i Syrien är unik, så tillvida att det är den första propagandavideon som kommer direkt ifrån svenskar i en stridszon. Tidigare har dock svenskar förekommit i jihadpropaganda. Al-Qaida i Irak har släppt två martyrfilmer över svenska medborgare (svenskmarockanen Mohamed Moumou och svensktunisiern Makram Ben Salem Mejri) som stupat i Irak. Somaliska al-Shabaab, som också är en del av al-Qaida, har publicerat en film där en ”Abu Zaid” på svenska uppmanar till mord på konstnären Lars Vilks.

Det här är dock första gången en propagandafilm från en stridszon är helt på svenska, avsedd för en svensk publik.

Filmen bär logotypen från Ansar al-Mujahedeen Media, en propagandadistributör som används av al-Qaida, och publicerades på YouTube på kvällen den 21 november av användaren ”ticaal90”. Filmen har dock inte släppts via Ansars normala kanaler, varför man får anta att den är en produkt som skapats på eget bevåg av den svenska gruppen.

Försök till engelsk transkribering har gjorts av jihadister:


Uppdatering 27/11:

Till TV4 Nyheterna säger gruppen i ett Facebookmeddelande att "Vi är en svensk grupp med ca 40 personer... Från Göteborg är det ca 15-20 personer och dem flesta är från stadsdelen Bergsjön”, vilket är en uppenbar överdrift. Säkerhetspolisen har tidigare sagt att "ett fåtal" jihadister har rest till Syrien överhuvudtaget, och säger nu till TT att "det finns indikationer, som vi måste ta på allvar, på att antalet ökar successivt".

Uppdatering 27/11 kl 21.45:

Den ursprungliga filmen har plockats bort av youtube, varför jag har ersatt ovan med min egna kopia. Filmen finns också på Liveleak.

Youtube-användaren "ticaal90" laddade för två månader sedan upp två andra klipp med vapenträning (1, 2), av allt att döma filmade med mobiltelefonkamera i Syrien. Dessa antyder att svenskarna har varit på plats ett tag.

Uppdatering 28/11:

Youtube har plockat bort även min kopia. Liveleak tycks dock fungera.

Uppdatering 28/11 kl 22.10:

Jihadistgruppen har nu ett konto på Vimeo.

fredag, november 09, 2012

PST mot Profetens Ummah

PST, alltså Norges motsvarighet till Säpo, höll på torsdagen presskonferens tillsammans med Oslopolisen för att berätta om handlingsplanen för att motverka radikal islamism. Bakgrunden är en stor massmedial uppståndelse kring den lilla extremistgruppen Profetens Ummah. Flera av gruppens medlemmar har rest till konfliktzoner för att delta i jihad, medan andra har betett sig hotfullt på hemmaplan. Norska myndigheter och allmänheten oroar sig nu för nyrekrytering och även mer påtagliga säkerhetsproblem då jihadresenärerna eventuellt kommer hem igen och kanske vänder sig mot norska mål.

Aftenposten beskriver planen:

PST og politiet skal arbeide med tre spor: 
*Forebygging: Politi og PST ønsker å involvere lokalt politi, skole, barnevern, NAV, og moderate trosamfunn. 
*Exitprogram: PST og politiet vil  avradikalisere dem som er radikalisert ved å utvikle et exitprogram. 
*Følge lovbrudd: Samarbeid med ordinært politi for å forfølge lovbrudd, og ta de som alt er radikalisert når de begår vanlig kriminialitet.
Frågan är om åtgärderna kommer att ha någon som helst effekt. Eller om det rentav blir motsatt effekt. Bara några timmar innan presskonferensen postade en av de mest extrema islamisterna från Norge, Mohyeldeen Mohammad, följande bild i sociala medier.
Mohyeldeen Mohammad.
Den medföljande hälsningen till den norska regeringen visade både retfullhet och övertygelse. Bildens budskap är det enda språk Norge förstår, tycks Mohyeldeen Mohammad mena.
بسم الله الرحمن الرحيم, الحمد لله مجري السحاب هازم الأحزاب خلق الإنسان من تراب غافر الذنب قابل التوب شديد العقاب ذي الطول لا إله إلا هو..

يحب التوابين ويحب المتطهرين ويغفر للمذنبين المستغفرين ويقبل إعتذار المعتذرين. فلا إله إلا الله رب الأولين والأخرين. وديان يوم الدين وجامع الناس ليوم لا ريب فيه. 

وأصلي وأسلم على نبي الله محمد ابن عبد الله – صلى الله عليه وسلم – نُشهد الله أنه بلغ الرسالة وأد الأمانة ونصح الأمة وجاهد في الله حق جهاده, فأكثروا من الصلاة عليه, صلى الله عليه وسلم. 

أما بعد, فإن هذه الرسالة موجهة للحكومة النرويجية التي افترت علينا بالإثم والكذب, وادعت بأننا إرهابيون متوحشون ومتطرفون, فأجبرنا للإجابة على هذه الغطرسة والبغض الذي بدأ من أفواهكم, وسأنقل إليكم هذه الكلمات بلغتكم لعلكم تعتبرون أو تتأملون..............
Mohyeldeen Mohammad befinner sig, som tidigare meddelats, i Syrien. En annan medlem i gruppen, Arfan Bhatti, tycks befinna sig i gränslandet mellan Pakistan och Afghanistan, vilket jag rapporterade igår. I sociala medier hälsar de till varandra att de hoppas mötas i paradiset – där ju "martyrer" från "det heliga kriget" har en säker och priviligierad plats.

Gruppen Profetens Ummah har få men tydliga kopplingar till Sverige. Mest uppenbara är de som gäller Mohyeldeen Mohammad personligen. Han har samlat in pengar tillsammans med en renlärig man från Malmö som kallar sig Ahmad Bin Sultan, och tillsammans har de levererat – till synes legitimt – skandinaviskt bistånd till flyktingar från Syrien i Jordanien. Insamlingen till Syrien kommer dock i delvis annat ljus när det nu är känt att Mohyeldeen Mohammad har rest dit för att delta i jihad.
Biståndsutdelning i Mafraq, Jordanien.
Ahmad Bin Sultan i mitten, Mohyeldeen Mohammad till höger. 
Mohyeldeen Mohammad stod tidigare även i kontakt med radikala unga muslimer i Fisksätra utanför Stockholm, dit det ryktades att han planerade att flytta.

Men även gruppen som sådan har svenska anhängare. Gruppens Facebooksida är idag sluten, men när den var offentlig kunde man se ett mindre antal svenska medlemmar. Den ende namnkunnige som uppvisade någon aktivitet var Faik Rustemi, alias Omar Shehidi, en radikal islamist i Malmö.
En stor fråga är förstås varför Norge har en så extremt utåtriktad och kamplysten islamistgrupp, medan Sverige inte har det. Finns det några skillnader?

En teori som jag hört är att norska moskéer har varit hårda och kastat ut radikala unga män, medan svenska moskéer har varit mer inkluderande, eller möjligen blåögda. De utkastade har sedan varit hänvisade till egen organisering, och följden ska ha blivit en extremt radikal miljö. Jag vet inte om jag köper det resonemanget. Dels tycks påståendet om att Norges muslimska mittfåra portar radikaler inte stämma. Två andra av de påstådda resenärerna till Syrien från Profetens Ummah, Mohammed Selhi och hans lillebror, var ju bägge aktiva i den stora muslimska organisationen Rabita (1, 2). Dels har Sverige tidigare haft enskilda utåtriktade jihadister, såsom Ralf Lennart Wadman, som numera misstänks bo i Egypten, eller Oussama Kassir, som sitter fängslad i USA. Blott tillfälligheter, eller bristande karisma och kompetens, tycks ha hindrat dem från att skapa ett radikalt följe. Av den anledningen oroar jag mig för utvecklingen i Norge. Jag ser ingen strukturell skillnad som hindrar motsvarande utveckling här. Kontaktytorna finns. Det tycks bero på slumpen att Sverige ännu inte har en egen Profetens Ummah.

Och att döma av hur de numera beväpnade medlemmarna i Profetens Ummah uttalar sig i sociala medier har den norska polisens handlingsplan små utsikter att lyckas med att vända utvecklingen.

Uppdatering 10/11:

Nyheterna ovan i bloggposten plockades upp av NTB och TV2.

Uppdatering 10/11 kl 22.40:

På lördagkvällen lade Mohyeldeen Mohammad upp en film på YouTube, riktad till norska myndigheter, och filmad samtidigt som bilden ovan är tagen.
"En beskjed fra Syria til norske myndigheter og nordmenn. Reflekter gjennom disse versene av Quran og gjør dere selv en tjeneste. Husk at Allah skal gi oss Muslimer med la illaha il Allah i våres hjerter, munn og handlinger seier. Dette er lovet. så gjør dere selv en tjeneste og slutt dere til rekkene av Mujahideen enten økonomisk eller med deres tunger for vår seier er nær. InshaAllah."

Mohyeldeen Mohammad: "Det er ingen kompromiss mellom oss og dere. Deres barbariske sivilisasjon, og demokratiet deres, har ingen plass på denne jorden."
Uppdatering 10/11 kl 23.45: 

TV2 har transkriberat de centrala delarna av videon.

onsdag, november 07, 2012

Göteborgare i propagandafilm för al-Shabaab

I slutet av oktober gav den somaliska terroriströrelsen al-Shabaab ut en propagandafilm vid namn "The Cubs of the Martyrs 2". I filmen ser man hur småbarn drillas militärt med lek och låtsasvapen. Barnen belönas sedan för sina uppträdanden av ledare från al-Shabaab.



Från 22.43 in i filmen syns en sådan ledare belöna barn. Mannen heter Abdulkadir Mumin, har kallats "Al-Shabaab’s Leading Theological Guide", och bodde länge i Göteborg.

I augusti berättade extremismexperten Magnus Sandelin om Shabaabledaren på sin blogg (vilket även GT följde upp):

"Enligt uppgift bodde Sheikh Abdulkadir Mumin på en adress i bostadsområdet Sandspåret i Hjällbo i Göteborg under 90-talet och början av 2000-talet. Det var här i Sverige som han kom att bli allt mer radikal i sin tro. Bland annat hade han kopplingar till Bellevuemoskén i Göteborg.  
Ledningen för Bellevuemoskén har tidigare uppgett för mig att de inte känner till att någon från deras församling skulle ha anslutit till al-Shabaab. År 2000 filmades dock Sheikh Abdulkadir Mumin med dold kamera av ett norskt reportageteam i Göteborg. I inspelningen säger Mumin att han i framtiden vill låta könsstympa sin dotter. Inspelningen användes även i den svenske filmaren Oscar Hedins dokumentär ”De glömda flickorna” från år 2001, efter att filmteamets mullvad blivit hänvisad till just Sheikh Abdulkadir Mumin av företrädare för Bellevuemoskén.  
Efter Sverige och Hjällbo, och eventuellt en tid i Danmark, flyttade Mumin sedermera till London där han bodde under flera år och verkade i radikala somaliska miljöer. Ibland kom han, enligt mina källor, på besök till Sverige för att föreläsa och hålla kurser. 2010 ska han ha återvänt till Somalia, rivit sitt svenska pass och anslutit till al-Shabaab."
(Tack, Magnus Sandelin, för tipset!)  

Ännu en norsk jihadist poserar med vapen

Arfan Bhatti, född 1977 i Pakistan, är en av Norges mest ökända islamister. Han är tidigare bland annat dömd för att ha medverkat i ett attentat mot synagogan i Oslo, men har på senare tid uppmärksammats för sitt engagemang i den högljudda extremistgruppen Profetens Ummah.

Enligt nyhetsrapporteringen misstänks han befinna sig i Syrien, liksom andra medlemmar av Profetens Ummah.


Jag kan idag, som förste journalist, visa bilder på Bhatti när han bär vapen. På dagsfärska bilder som cirkulerar bland islamistkretsar i sociala medier poserar Arfan Bhatti med automatkarbin. Men bilderna visar att han sannolikt befinner sig i gränslandet mellan Pakistan och Afghanistan.


(Som jag tidigare rapporterat har Profetens Ummah kopplingar även till Sverige.)

Uppdatering 22.30:

Bilderna på Bhatti från min blogg blev en stor nyhet i Norge bara timmar senare. Norska TV2 gjorde en direktsänd intervju med mig på eftermiddagen. NRK intervjuade mig, och jag pratade även med Dagbladet, Nettavisen och Aftenposten. NTB hade också telegram om mitt avslöjande. Jag deltog dessutom i P4:s direktsända aktualitetsmagasin.

VG, som har en av Europas bästa journalister på området, Lars Akerhaug, gjorde dock ett helt självständigt jobb, med material från samma miljö.

Jag kan nu visa ytterligare bilder på Bhatti, men denna gången i stridsmiljö.





Det finns även video, där Bhatti tackar – på norska – för stödet till de heliga krigarna och till martyrernas efterlevande. Och tampas med en ko.

söndag, november 04, 2012

Säljer ut

Under de senaste veckorna har mitt skrivande på SvDs ledarsida primärt rört svensk inrikespolitik. Några specifika frågor har intresserat mig mer än andra. Lanseringen av Stockholmssossarnas skuggbudget fick mig att fördjupa mig en smula i frågan om a-kassan. Först skrev jag om "Socialdemokraternas försäkringsbedrägeri", därefter visade jag att "Socialdemokraterna ligger stadigt på släp" för slutligen hacka även på finansministern i ett liknande ärende: "Varför har Borg a-kassan som mjölkkossa".

Valfriheten i välfärdssektorn fortsätter att vara ett stort ämne, varför jag skrev att "Det fortsätter att spöka för Löfven", med halloweenreferenser och allt.

Annars närmar sig det amerikanska presidentvalet, vilket uppmärksammas i "Skratta lagom åt USA:s dummaste kampanjer" och "Tusen varmkorvar till Obama".

Och lite annat smått och gott.

Mina skriverier ger ibland avtryck och reaktioner. Således har jag kritiserats på Aftonbladets kultursida där man ju gärna skriver om allt annat än kultur. I detta fall rörde det mitt "försvar för rätten att göra vinst på barn, sjuka och gamla".

Mina mer kulturartade texter får även de liv, men det intresserar förstås inte kulturleninisterna på bladet. Men Radio Sweden snappade upp en bit i sin fantastiskt roliga kulturnyhet "Swedish punk finally sells out".  

Ett utdrag:
"Peter Kagerland says that this time in Swedish music history is important: "before punk, there was very little "tough rock" in Swedish. More like prog rock, bands like Nationalteatern and Motvind. 
And the author also says that the punk and synth groups had high ambitions. They often had a lot of political and artistic content in their lyrics. 
But writing in the conservative newspaper Svenska Dagbladit, editorial writer Per Gudmundson says that it is wrong to see the punk and synth music as something inherently connected to the left. 
He quotes a survey from the book itself. An academic polled 300 punk musicians about their family background. While 20 percent say they come from a working-class background, 29 percent reported themselves as coming from the upper middle class. 
Which leads Per Gudmundson to say that, while punks may have famously written songs opposing social injustice, punk itself was possible due to Sweden having a rather well-off middle class."

Debatt om svenska jihadresenärer

I veckan blev jag tillfrågad om att skriva en artikel för SVT:s debattsajt, med anledning av ett Sverigerelaterat terrorismfall i USA. Jag skrev en text om svenska jihadresenärer, som innehöll en del nyhetsstoff som jag hittills annars bara presenterat här på bloggen.

Min huvudpoäng är att Sverige borde kriminalisera terrorträning. Ett utdrag:
Säkerhetspolisen uppskattar att ”ungefär ett fyrtiotal personer de senaste fem åren” har rest från Sverige till olika konfliktzoner för att träna med eller strida för olika jihadiska grupper (SVT Agenda 25/3). Huvudsakligen har de rest till Somalia eller till gränslandet mellan Afghanistan och Pakistan. 
På senare tid har även den så kallade arabiska våren lockat till sig män från Sverige. Uppgifterna har hittills varit knapphändiga, men säkerhetspolisen uppger att ”ett fåtal” har rest till Syrien (SR Ekot 16/10). 
Nyhetsjournalisterna är tyvärr tämligen ointresserade av att beskriva dessa resenärer. De senaste exemplen har över huvud taget inte nämnts i svensk press. 
Från fronten i Syrien sprids sedan en vecka fotografier och meddelanden bland en begränsad men hängiven krets av islamistiska extremister i Sverige. Uppståndelsen rör två svenska män som uppges befinna sig i Damaskus. Bilderna visar vapenlager, militär träning, dödade motståndare och fallna ”martyrer”, alltså medkämpar till svenskarna. 
Den ena av dem har ett täcknamn som antyder att han härstammar från Filippinerna. Bakom pseudonymen döljer sig en man i 35-årsåldern – tidigare bosatt i Göteborgsområdet och aktiv inom kampsport. Han uppger sig vara utbildad vid det islamiska universitetet i Medina och behärska arabiska, engelska, svenska och tagalog. Han anger också att han har tränats hos den sydostasiatiska terroriströrelsen Lashkar-e-Taiba under våren 2001. På fotografierna går han helt klädd i svart, med täckt ansikte, bärande en automatkarbin. Hans pannband bär den islamiska trosbekännelsen. 
Den andre kallar sig ”Mujaheeden Fi Ash Sham”. Det är en man som anger al-Qaida-ideologen Anwar Al-Awlaki som förebild, och som nedtecknar teologiska resonemang utifrån de heliga skrifterna som förklaring till varför det är en religiös plikt att dra ut i jihad. Vem som döljer sig bakom pseudonymen går inte att utläsa. På fotografierna är hans ansikte insvept i en palestinasjal – även här med ett pannband med den islamiska trosbekännelsen – och han avbildas skjutklar med sin AK-47. 
Uppgifterna är naturligtvis svåra att bekräfta. Men tar vi männen på orden utifrån vad de meddelar i sociala medier kan vi konstatera att män ifrån Sverige deltar i strid, i detta nu, tillsammans med utländska terroriströrelser. Den 28 oktober skrev en av dem att ”vi ska på operation ikväll, gör duaa [be en bön, redaktionens anmärkning] att Allah ska ge oss seger o skydda oss”. 
I Sverige saknas det juridiska medel att hindra unga män från att resa till konfliktzoner och ansluta sig till terroristorganisationer. Det mest kraftfulla verktyget säkerhetspolisen har att tillgå är frivilliga samtal, med vilka man muntligen försöker övertyga jihadisterna att det är bäst att stanna hemma. 
Det är inte kriminaliserat att vara medlem i en terroristorganisation, och det är inte olagligt att delta i träningsläger. I svensk rätt anses det knappt ens graverande att ha deltagit i vapenträning hos en terroristorganisation. I mars förra året friade hovrätten för västra Sverige två män som stod åtalade för stämpling till terroristbrott, trots att rätten kunde konstatera att männen hade tränat med al-Shabaab.
Samtidigt gjorde extremistjägarna på Expo en nyhetsartikel baserad delvis på mina avslöjanden. Expo har dessutom hittat några nazistiska ljushuvuden som ville strida för Assad, vilket ju är logiskt men galet.

Svenskar strider i Syrien, berättar Expo.
"Svenska våldsbejakande islamister har rest till Syrien för att delta i inbördeskriget där och strida mot Assad-regimen. Enligt uppgifter till Expo Idag har även högerextremister planerat att resa till landet för att delta i striderna. SÄPO bedömer att de som deltagit i strider och återvänder till Sverige kan utgöra ett ökat hot. 
Konflikten i Syrien har lockat till sig stridande från Al-qaida inspirerade grupper. En del av de av som åkt för att kriga mot Assad-regimen kommer från Sverige. 
– Det handlar om enstaka våldsfrämjande islamister som till viss del tillskriver sig en Al-Qaida-ideologi. De har åkt till Syrien i syfte att ansluta sig till likasinnade grupper som utför attentat, framförallt mot civila mål, säger Jonathan Peste, säkerhetspolisens chefsanalytiker i kontraterrorism. 
Peste poängterar att det är viktigt att inte blanda ihop de enstaka våldsfrämjande islamisterna som åkt till Syrien med människor generellt som åker till Syrien. Han säger att det finns väldigt många olika legitima anledningar att åka dit, till exempel att man är orolig för sin släkt. 
Per Gudmundsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, har på sin blogg identifierat två militanta jihadister som på Facebook uppger att de rest till Syrien för att delta i strider mot regimen. "
Även journalisten Lena Breitner, som sitter på stora faktakunskaper om bland annat 1970-talets vänsterextremism, inspirerades att skriva ett fylligt inlägg om svenskars terrorismresor fordom.

Ett utdrag:
"Jag har i ett tidigare inlägg berättat hur en skånsk man intervjuades av Sydsvenskans Erik Magnusson om hur han gick med i KPML(r), skickades på träningsläger till de forna östländerna och, som han själv uppgav, hjärntvättades. Mannen beskriver hur han sedan blev ledare för “Kommandogrupp R” i Malmö och hur de senare begår ett attentat mot den orientaliska mattaffären Arhan i Malmö. Om r-arna säger den skånske mannen att man “välkomnade flera internationella terrorister till Malmö. Det kom folk från den tyska Baader-Meinhof-rörelsen, palestinska gerillakrigare från PFLP och ledande funktionärer från IRA i Nordirland. Några höll tal på hemliga partisammankomster. Andra hölls gömda i pålitliga bostadskollektiv.” 
Intervjun med den skånske mannen görs med anledning av att det på 90-talet pågick en debatt kring så kallad “åsiktsregistrering”. Den skånske mannen hävdar att det var rätt av Säpo att hålla koll på r-arna. 
”Vi var farliga. Vi ansåg att varje terrordåd, varje mord och varje våldshandling var acceptabel om det ledde till en socialistisk revolution”, säger mannen, som senare av två r:are avvisas som en person som redan 25 år tidigare var känd för sin “livliga fantasi”. 
Vidare kan man läsa i olika böcker om hur skandinaver deltar i terrororganisationen PFLP:s träningsläger."