onsdag, januari 28, 2015

Märstas Unga Muslimer bjuder in hatpredikant

Affisch från Märstas Unga Muslimer.
På lördag framträder den brittiskpalestinske predikanten Haitham al-Haddad i Märsta. Arrangörer är Märstas Unga Muslimer och Islamguiden.com. Haitham al-Haddad har betecknats som hatpredikant av flera organisationer i Storbritannien, med anledning av hans uttalanden om homosexuella och judar, hans motstånd mot demokrati, hans försvar för självmordsbombningar, åsikten att Usama Bin Ladin har blivit martyr, hans legitimering av könsstympning och hans förespråkande för införandet av Sharia-lagar med stening av otrogna och dödsstraff för avfällingar på straffskalan – bland annat.

Det finns åtskilliga citat och filmer på nätet som visar ord för ord vad al-Haddad står för (här är en omfattande samling med det mest skrämmande). Här på bloggen tänker jag nöja mig med att länka till hans artikel med den talande rubriken Standing up against Homosexuality and LGBTs. Där argumenterar han emot "the scourge of homosexuality", som han kallar "a great evil and harm to society", och som han menar borde kriminaliseras och – underförstått genom parallellen med Lots folk– straffas med döden.

Jag nöjer mig också med att illustrera al-Haddads syn på demokrati och rätt genom den korta videosnutten där han frågas ut om sin syn på stening som straff för otrohet.



Det finns åtskilligt mer att se i samma stil. På lördag är han alltså inbjuden att tala inför Märstas Unga Muslimer om "balansen mellan Sharia och det västerländska samhället".

Man skulle kunna tro att Märstas Unga Muslimer och Islamguiden har råkat göra ett enstaka misstag. Men förra året vid samma tid hade man den brittiske predikanten Abdurraheem Green som gäst. Green är kollega till al-Haddad och ledare för den extrema Islamic Education & Research Academy (iERA) som också finns representerad i Sverige.

Även Greens tvivelaktiga uttalanden fyller en hel katalog för den intresserade, men jag nöjer mig med att visa ett kort utsnitt där Abdurraheem Green talar om stening, homosexualitet och demokrati.



De senaste veckorna har det pågått en debatt om moskéers eventuella ansvar för den radikala miljö som underlättar rekrytering till jihad. Detta med anledning av denna bloggs avslöjande om de två unga svensksomalier från Örebro som stupade i jihad, och som hyllades i sociala medier av en predikant verksam i Örebro moské och i Gävle moské.

En talesperson för Örebro moské har exempelvis sagt att rekryteringen har skett utanför moskén, och att arbetet mot radikaliseringen därför också måste inriktas på förhållandena utanför moskén.

Marknadsföring från Örebro moské.
Men frågan är ändå om inte moskéerna har visst ansvar för vilken ideologisk miljö de upprätthåller. Få – om alls några – moskéer i Sverige predikar jihad. Däremot hålls regelbundet föreläsningar av extremister som ger jihadisternas religionstolkning i övrigt legitimitet. Jihadisterna känner sig därmed hemma i stora moskéer i islams mittfåra. Predikanterna i Märsta, till exempel, predikar exakt samma variant av islam som tillämpas i Islamiska statens så kallade kalifat.

Örebro moské, som alltså inte anser sig behöva bära någon skuld för de lokala jihadisterna, bjöd för två år sedan in den sudanesiske predikanten Sheikh Abdel-Hay Yusuf, känd salafijihadistisk predikant. Det finns åtskilligt extremt av honom att beskåda på nätet, men för att ta ett exempel om jihad: Dagen efter Usama Bin Ladins död försvarade han Bin Ladin i ett fjorton minuter långt devot och uppviglande uttalande.



Man bör notera att både Märstas Unga Muslimer och Örebro moské är breda organisationer i vad som betraktas som den islamiska mittfåran. MUM är medlemmar i den stora paraplyorganisationen för ungdomsföreningar, Sveriges Unga Muslimer, och Örebro moské har exempelvis samarbete med studieförbundet Ibn Rushd.

Det är märkligt att inte deras verksamheter oftare kritiseras, exempelvis av organisationer för homosexuellas rättigheter eller kvinnoorganisationer.

Uppdatering 29/1:

Efter ett hektiskt nyhetsdygn har Sigtuna kommun sagt upp hyreskontraktet för evenemanget med Märstas Unga Muslimer och Sveriges Unga Muslimer deklarerat att Märstas Unga Muslimers medlemskap i paraplyorganisationen har "frysts" och att föreningen ska "kickas ut" på årsmötet.

Expressen var först med att följa upp mitt avslöjande, sedan följde hatpratsspecialisten Torbjörn Jerlerup, UNT/Sigtunabygden, lokala sajten Märsta.nu, Aftonbladet, SR Radio Sweden, och SVT. Storyn fick också en tråd på Reddit, och en på Flashback. Inte illa för en bloggpost.

Märstas Unga Muslimer har ännu inte uttalat sig.

Uppdatering 2/2:

Märstas Unga Muslimers pressmeddelande är episkt innehållslöst. Ingen ånger där inte.

Malmöbo poserar med vapen i Syrien

Jihadresorna från Sverige till kriget i Syrien och Irak fortsätter i oförminskad takt, enligt Säkerhetspolisen. Enligt de senaste uppgifterna har Säpo 130 bekräftade fall, men räknar med att så många som 300 personer från Sverige kan ha rest till kriget. De flesta sägs ansluta sig till Islamiska staten.

Osama Krayem från Malmö

I måndags morse, den 26 januari, postade Osama Krayem från Rosengård i Malmö, född i augusti 1992, ett foto på Facebook där han iklädd kamouflagejacka poserar med vapen. I kommentarer där och annorstädes kallas han "soldat" av nära och vänner som lyckönskar honom. Exakt var Krayem befinner sig framgår inte – men på FB uppger han att han kommer från Dayr az-Zawr i Syrien.

Att döma av visst material på FB solidariserar han sig med Islamiska staten. Av övrigt framgår att han i Malmö har varit aktiv i normalt islamiskt föreningsarbete, företrädesvis genom Malmös Unga Muslimer.

Uppdatering 29/1:

Ett nytt foto från Krayems FB tydliggör saken.


måndag, januari 12, 2015

Självmordsbombare i Libanon kopplas till Sverige

Monzer El Hassan från Borås, död den 20 juli 2014.
Libanons inrikesminister Nouhad Machnouk säger att de två självmordsbombare som dödade 9 personer i Tripoli i lördags kan kopplas till den svenske medborgaren Monzer El Hassan, från Borås, som själv dödades i juli efter att ha jagats av libanesiska säkerhetsstyrkor.

"Les kamikazes seraient en relation avec le terroriste Mounzer al-Hassan, tué depuis plusieurs mois lors d'affrontements avec les forces de sécurité libanaises", säger inrikesministern.

Libanon betraktar svensklibanesen el-Hassan som en nyckelfigur i en av de senaste terrorvågorna i landet. Han ska tidigare ha försett två saudier med självmordsbälten inför attacken mot Duroy Hotel i Beirut den 25 juni. Attackerna anses vara del i en förlängning av det syriska inbördeskriget utanför landets gränser.

Monzer El Hassan hade också två bröder i Borås som dog i en attack i Syrien.

söndag, januari 11, 2015

Säpo: 130 bekräftade, kanske 300, resenärer

Omkring 130 personer från Sverige kan bekräftas ha rest till kriget i Syrien och Irak. Det uppgav Säkerhetspolisens chef Anders Thornberg vid en pressträff på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Han hade också en uppskattning om ett mörkertal: kanske ända upp till 300 personer kan ha rest totalt. Ett 80-tal av de 130 resenärerna har återvänt till Sverige.

Så nyss som strax före jul sade Säpos operative chef Anders Kassman att man hade 110 bekräftade fall. Uppgången är dock inte så dramatisk som siffrorna kan tyckas antyda.

Säkerhetspolisen har, för att göra siffrorna mer jämförbara internationellt, börjat räkna in de kvinnliga resenärerna i statistiken över bekräftade fall. Tidigare har polisen bara bokfört de stridande – dvs män – men nu räknar man även de kvinnor som bidrar logistiskt eller fyller någon form av funktion i den Islamiska staten. Detta nya sätt att räkna förklarar en del av uppgången.

Två örebroare stupade i heligt krig

Igår avslöjade jag att en svensksomalisk man från Örebro, Farah Osman, nyligen har stupat i jihad för den Islamiska staten. Nu nås jag av beskedet att ytterligare en svensksomalier från Örebro gjort honom sällskap.

Liban Qadar från Örebro.
Liban Qadar, född i juli 1991 och bosatt i Vivalla i Örebro, ska också ha dödats i veckan. I sociala medier hyllas han som martyr – samtidigt som andra uppmanas att följa i hans spår. I ett kommentarsfält tröstas en anhörig med orden "Jag beklagar syster [...] må allah ge er sabr han är troligen på en bättre plats", men tröstaren blir snart tillbakavisad av den radikale predikanten Ali Abdallah al-Ganas, som skriver att "Vi ska ej beklaga eller klaga. Vi ska säga grattis till brodern och hans familj. Må Allah acceptera honom. Martyrskap är det som vår älskade profet önskade sig tre gånger."


Expressen gjorde i höstas ett reportage från Örebro som kan vara värt att läsa i sammanhanget.

Uppdatering 12/1:

Inte mindre än två örebroare har alltså dött i strid för islamiska staten de senaste dagarna. Lokaltidningen ägnar händelsen 1052 tecken, 178 ord, inklusive rubrik. SVT:s Tvärsnytt tycks ta saken något mer på allvar.

Uppdatering 13/1:

Expressen har ett genomarbetat reportage om de två, med hänvisning hit till bloggen. Tidningen kompletterar också med en syrlig och detaljrik nyhetskommentar från Mellanösternkorrespondenten Kassem Hamadé, intressant inte minst med tanke på detaljerna om Turkiet:
"Enligt några av dem hade Turkiet fått en lista på deras namn. En av dem som har varit med i IS längst gjorde ett par försök, men stoppades vid turkiska gränsen och återvände hem till Göteborg. Men de gav inte upp. Precis som i tidigare fall lånade de vänners eller släktingars svenska pass och åkte ner."
Hamadé angriper också den svåraste frågan av de alla.
"I dag skriver Expressen om två nya 'martyrer' från Örebro. Det är killar som måste ha blivit inte nödvändigtvis rekryterade men inspirerade någonstans i landets moskéer. Det är just landets moskéer de använder som mötesplats. De vet vilka moskéer de ska gå till och de vet vilka moskéer som rapporterar till Säpo. 
Jag fick tag på en IS-sympatisör som var i Göteborgsmoskén när Mona Sahlin besökte den för ett par månader sedan. 
'Vad tyckte du om det Mona Sahlin sa?', frågade jag honom. 
'De vill att vi ska sluta åka till Syrien. Ja, det är det hon säger. Men i själva verket vill de att vi ska sluta med jihad. Enda sättet för Mona Sahlin att lyckas med det är att radera bort Koranen från våra hjärtan'.
Såvitt jag kan se i nyhetsflödet har ingen konfronterat predikanten Ali Abdallah al-Ganas, aktiv i Örebros och Gävles moskéer.

Lokaltidningen har en siffra från Örebro:
"Närpolisen i Vivalla Fredrik Malm vet att många pratar om att det ska ske rekrytering av ungdomar i Vivalla. 
Känner polisen till att det sker rekrytering? 
– Nej, det gör vi inte. Jag kan inte säga att det är så. Men det finns väl goda skäl att tro det när det över tid ändå är tio, tolv stycken som rest från Örebro. Det är ju ingen slump, säger Fredrik Malm."
Uppdatering 14/1: 

Tvärsnytt (mer), Gefle Dagblad och Arbetarbladet skriver alla om predikanten Ali Abdallah Al-Ganas. Huvudpersonen själv uttalar sig dock inte.

Örebroare uppges stupad i jihad

Farah Osman i Örebro, april 2014.
En svensksomalisk man från Örebro uppges ha dött i jihad. Han hyllas nu på sociala medier av vänner i Sverige, som kallar honom martyr och ber för att Allah ska välkomna honom i paradiset.

Några detaljer är inte kända om hur mannen stupade, men enligt uppgift har det varit hårda strider i norra Irak den senaste tiden. Dödsbudet cirkulerar i sociala medier sedan fredagen den 9 januari.

Hösten 2013 skrevs en rad artiklar om hur fem unga somalier i Örebro hade rest till jihad i Syrien, och anslutit sig till Islamiska staten. Och för bara några månader sedan skrev Expressen om en familj där tre söner hade rest. Örebros – och främst Vivallas – somaliska diaspora tycks hårt drabbad.

Farah Osman föddes i mars 1990 och är folkbokförd i stadsdelen Vivalla i Örebro. Facebook uppger att han tidigare har gått på Rudbecksgymnasiet i Örebro, och av sökningar på webben kan man se att han har spelat fotboll på fritiden. Farah Osman blev 24 år gammal. Han var ogift och hade inga barn.

Den radikale predikanten Ali Abdallah al-Ganas, före detta imam i Örebro och enligt uppgift svåger till Gävles radikala imam Abo Raad, tycks skriva ett poem till den döde. I samma veva åminner sig al-Ganas sin tid i Örebro.
Uppdatering 11/1:

Dagen efter nås jag av beskedet att ytterligare en svensksomalier från Örebro har dött.